Împreună învățăm să protejăm mediul

Publicat in Pregatire pe 25th octombrie, 2022

Așa cum spunea și poetul Mihai Eminescu în opera Călin (file din poveste)De treci codrii de aramă, de departe vezi albind/Ș-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint”, pe raza comunei Dobreni se află Pădurea de Argint Dobreni, fiind încadrată ca arie protejată de interes național.

În data de 20 octombrie 2022, pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra-Neamț au desfășurat un exercițiu real cu forțe în teren în cooperare cu SVSU Dobreni și Districtul Silvic Dobreni, din cadrul Ocolului Silvic Gârcina, cu tema „Incendiu de vegetație uscată și de fond forestier la Pădurea de Argint Dobreni„. Rezervația naturală este localizată în zona centrală a județului Neamț, la o altitudine de 500 metri, fiind o zonă de interes forestier ce se întinde pe o suprafață de aproximativ 37 de hectare.

Pe lângă salvarea vieților și a bunurilor materiale, pompierii se ocupa și cu protejarea mediului. În acest sens, sunt organizate periodic exerciții care să vizeze fondul forestier, deoarece pădurea reprezintă “viață” și nu numai – ea este plămânul planetei.

 

  1. Începerea exercițiului

În jurul orei 11:00, șeful serviciului voluntar Dobreni anunța în dispeceratul integrat ISU-SAJ, despre incendiul izbucnit la rezervația naturală Dobreni. Pompierii intră în alertă și încep deplasarea. Comandantul intervenției le transmite colegilor că „pacientul” de astăzi este însăși natura și că trebuie să salvăm mediul.

Ajunși la fața locului, pompierii evaluează situația și transmit dispeceratului că incendiul se manifestă la aproximativ 1 hectar de fond forestier. De asemenea, din rândul voluntarilor a existat un pacient „adevărat”, rănit în timp ce acționa pentru stingerea incendiului. S-au organizat în echipaje mixte de intervenție (ISU,SVSU, Ocolul Silvic) și cu toate accesoriile pe care le au avut la îndemână au început să taie “suflarea” focului.

  1. Elementul surpriză:

În zona rezervației naturale, a existat un “tanco-drom” acesta fiind teren special amenajat pentru pregătirea și perfecționarea militarilor în conducerea tancurilor.  Astfel, pe timpul desfășurării operațiunilor de stingere, comandantul intervenției descoperă o grenadă de mână antitanc și transmite dispeceratului să disloce echipajul pirotehnic. Ca urmare a acestei descoperiri, comandantul intervenției transmite tuturor forțelor participante măsurile de protecție și ia primele măsuri de balizare a zonei. Echipa pirotehnică a ajuns la fața locului, iar membrii acesteia nu au stat pe gânduri s-au echipat în “extratereștri” și au procedat la extragerea grenadei prin metodele specifice.

După mai bine de o oră, incendiul este declarat lichidat, mina antitanc este extrasă și depozitată la loc sigur, iar echipajele participante sunt bucuroase că au salvat natura.

În cadrul exercițiului instituțiile participante și-au pus in valoare tehnicile de intervenție, modul de cooperare între ele, dar și formarea unei coeziuni în cadrul echipajelor mixte.

Exercițiile constituie principala formă de pregătire și se desfăşoară în scopul îndeplinirii cu succes a misiunilor încredințate instituției.

Scris de: lt. Alin CEPARIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *