Stagiile de perfecționare, drumul spre evoluție

Publicat in Pregatire pe 17th noiembrie, 2022

Salvatorii Nemteni Curs Perfectionare pompieri ISU Neamt

În perioada 08.11-11.11.2022, doi ofițeri din din cadrul ISU Neamț împreună cu alți 10 colegi din cadrul inspectoratelor vecine au participat la Stagiul de perfecționare pentru identificarea fenomenelor termice, organizat de Centrul de antrenament și pregătire de specialitate din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgenta “Bucovina” al județului Suceava.

Salvatorii Nemteni Curs Perfectionare pompieri ISU Neamt

Pe fondul evoluției clădirilor cât mai complexe și a folosirii materialelor de construcție moderne în procesul de construire, intervenția pompierilor în cazul incendiilor produse la astfel de clădiri, este din ce in ce mai dificilă din cauza creșterii semnificative a riscului apariției unor fenomene termice pe timpul incendiului.

Salvatorii Nemteni Curs Perfectionare pompieri ISU Neamt

Unitatea noastră a ales să participe la acest curs 2 ofiteri dintre cei mai tineri: locotenentul Cepariu Alin-Neculai încadrat pe funcția de locțiitor comandant detașament în cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra-Neamț și sublocotenentul Pricope Ilie-Radu încadrat pe funcția de ofiter I în cadrul Compartimentului de Analiză, evaluare și coordonarea intervenției din compunerea Centrului Operațional Județean.

În urma parcurgerii stagiului de perfecționare am dobândit competențe noi, ca:

♦ identificarea fenomenelor termice,

♦ acționarea eficientă în funcție de comportamentul incendiului.

 

  1. Pregătirea teoretică

Pe timpul stagiului de pregătire s-au desfășurat ședințe teoretice,   cunoștințele, dobândite de noi din timpul formării inițiale în cadrul Facultății de Pompieri, au fost îmbunătățite, deoarece ne-au fost prezentate ultimele studii efectuate în domeniu, fazele dezvoltării unui incendiu, modul de comportare în cazul apariției fenomenelor de Flashover sau Backdraft pe timpul unui incendiu, modul de utilizare a jeturilor de apă folosind tehnica literelor, precum și modul de protecție prin utilizarea corectă a echipamentului individual de protecție.

FLASHOVER  este o etapă a fenomenului de ardere, când are loc trecerea bruscă de la arderea localizată la ardere generalizată a tuturor materialelor combustibile existente în încăperi.

BACKDRAFT  este deflagraţia amestecului de gaze supraîncălzite dispuse în stratul de fum dintr-un spaţiu incendiat. Fenomenul se produce într-un spaţiu închis slab ventilat, ca urmare a aportului brusc de oxigen.

 

  1. Contactul cu focul

În cadrul stagiului au fost prevăzute două ședințe de „Caisson de flashover”, unde am putut urmări îndeaproape fazele dezvoltării incendiului.

Caisson-ul de flashover reprezintă amenajarea pentru lucrul în condiții reale cu focul, pentru observarea fenomenelor complexe ce se pot produce pe timpul incendiilor. Pe timpul ședințelor temperatura în interiorul amenajării variază de la 200 la 800 grade celsius.

Astfel, au fost puse în practică noțiunile teoretice dobândite și anume: tehnica pătrunderii într-un spațiu incendiat, tehnica progresului în spațiul incendiat precum și folosirea eficientă a jeturilor de apă folosind tehnica literelor.

Elementele de analiza la pătrunderea în încăperi surprinse de incendiu sunt:

✔️ Atingerea uşilor şi mânerelor pentru a estima căldura radiantă;

✔️ Observarea tuturor semnalelor de alarmă semnificative care pot anunţa un fenomen termic(explozii);

✔️ Deschiderea spaţiului, dacă concluziile trase în urma celor două acţiuni precedente permit acest lucru având grijă la refulare;

✔️ Testarea temperaturii fumului din tavan prin volumul de apă refulat în jet pulverizat;

✔️ Dacă apa cade înapoi sub formă de picături temperatura este conventională, iar riscul termic slab;

✔️ Daca apa se vaporizează, temperatura este ridicată iar riscul mărit: se recomandă răcirea stratului de fum cu jet pulverizat;

 

Aplicarea tehnicilor și procedeelor învățate la acest stagiu au că scop;

♦ diminuarea pagubelor materiale și

♦ siguranță mai mare a pompierilor care acționează;

După finalizarea stagiului, încântați de activitata la care am participat, ne-am propus că imediat ce ajungem la unitate vom împărtăși cunoștințele dobândite și colegilor noștri, în scopul evoluției întreg personalului care participă la astfel de intervenții.

Salvatorii Nemteni Curs Perfectionare pompieri ISU Neamt
Suntem interesați să evoluăm, să facem tot ce e posibil pentru a salva viața și bunurile cetăţenilor.

Salvatorii Nemteni Curs Perfectionare pompieri ISU Neamt

Scris de: lt. Alin CEPARIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *