Oameni cu care ne mândrim

Publicat in Interviu pe 4th martie, 2024

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț are oameni dedicați, mereu în slujba cetățenilor cu care se mândrește.

– Plutonier adjutant Pruncu Bogdan –

„Pompierul de onoare al anului 2023 desemnat la nivelul IGSU”

În data de 13.09.2023, la sediul MAI, plt. adj. Pruncu Bogdan a fost desemnat Pompierul de onoare al anului, distincție la nivel național acordată anual de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Subofiţerul este angajat la ISU Neamț din septembrie 2006 și își desfășoară activitatea în cadrul Detașamentului de pompieri Piatra-Neamț. Acesta îşi îndeplineşte atribuţiile în mod exemplar, fiind un militar care tratează cu maturitate toate activitățile încredințate respectiv conduce intervențiile la un nivel înalt. Se remarcă prin spiritul organizatoric, disponibilitatea şi loialitatea faţă de instituţie, aducând un plus în toate activităţile în care este implicat. Are un aport considerabil în formarea profesională a noilor cadre ale subunității, precum și în cadrul centrului de instruire de pregătire profesională a soldaților gradați profesioniști din seria I și seria a II-a.

Plt. adj. Pruncu Bogdan este șef gardă intervenție stingere și a participat la numeroase intervenţii în care s-a remarcat pozitiv îndeplinindu-şi cu deosebit curaj şi înalt profesionalism atribuţiile specifice în cadrul echipajului în care a acţionat, dintre care amintesc:

  • Intervenția din data de 08.03.2023 în localitatea Tașca, privind stingerea unui incendiu, unde a avut loc o explozie la un rastel de butelii, iar datorită deciziilor luate pe timpul intervenției, a fost evitată apariția unor victime precum și producerea altor explozii.
  • Intervenția din data de 18.05.2023 în localitatea Săvinești, privind stingerea unui incendiu produs la depozitul de deșeuri nepericuloase pe o suprafață de cca. 1000 mp, prin degajări mari de fum negru vizibil de la distanțe însemnate. Din cauza cantității mari de materiale combustibile dar și a vântului care sufla pe direcția nord-est, incendiul a comportat o dezvoltarea rapidă în toate direcțiile, existând pericolul propagării la construcțiile învecinate respectiv o hală metalică unde erau depozitate deșeuri periculoase dar și la întreg depozitul de materiale nepericuloase. Având în vedere modul violent de manifestare a incendiului precum și riscul apariției unor explozii, acesta a coordonat exemplar primele echipaje de stingere până la sosirea celorlalte forțe în sprijin.

Felicitări pentru activitate și pentru dăruirea față de semeni!

Plutonier Andrieș Gabriel

„Pompierul de onoare al ISU Neamț în anul 2023

Andrieș Gabriel este absolvent al Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă ”Pavel Zăgănescu” Boldești, promoția 2018. Din anul 2018 își desfășoară activitatea în cadrul Detașamentului de pompieri Roman, fiind încadrat pe funcția de comandant de echipaj.

Colegul nostru, plutonierul Andrieș Gabriel, și-a demonstrat dragostea față de semeni și devotamentul pentru ținuta pe care o poartă, salvând o femeie în vârstă de 94 de ani, în data de 13.07.2023. Era trecut de ora 22, iar Gabi era împreună cu prietenii săi, prin sat. La un moment dat, a observat flăcări și fum la acoperișul unei case din apropiere. Fără să ezite, Gabriel s-a îndreptat spre casă și și-a îndemnat prietenii să îl însoțească. Pe lângă fum, flăcările începuseră să se ivească și se vedea că au cuprins tot acoperișul.

Gabriel a intrat în casa în flăcări, unde a descoperit o femeie în vârstă într-una dintre camere. După ce a scos-o din calea pericolului, a intrat imediat înapoi, însoțit de un alt tânăr curajos, și au reușit să scoată buteliile de gaz, eliminând astfel pericolul de explozie.

Până la sosirea echipajelor de intervenție, cu ajutorul furtunului de udat în grădină a făcut tot posibilul să limiteze extinderea incendiului.

Gabriel este unul din cei 12 pompieri din cadrul ISU Neamț care au participat la misiunea de stingere a unor incendii de pădure din Republica Elenă în anul 2021

Îți mulțumim Gabriel, ție și prietenilor tăi, pentru dragoste față de semeni și pentru curajul de a acționa într-o situație dificilă.

Plutonier major Ungurenașu Petrică

„Salvatorul de onoare al ISU Neamț în anul 2023

Plt. maj. Petrică Ungurenașu este comandant de echipaj la Detașamentul de Pompieri Târgu-Neamț. Este pompier din anul 2013, după absolvirea Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă ”Pavel Zăgănescu” Boldești.

În data de 04.10.2023, la ora 21:14, pompierii au fost înștiințați prin apel la 112 că o persoană a coborât într-o fântână din comuna Urecheni și nu mai poate ieși. Apelul a fost făcut de agentul de poliție Claudiu Voinia, care a informat Dispeceratul ISU că fântâna, construită din piatră, are peste 10 metri adâncime. Au fost mobilizate echipaje de la Detașamentele din Târgu Neamț și din Piatra Neamț, de la cea din urmă subunitate fiind alertați pompieri specializați în operațiunile de alpinism-intervenție. La sosirea echipajelor de la Târgu Neamț, situația era una delicată: un bărbat se afla în fântâna pe fundul căreia apa avea un nivel de peste un metru. Era foarte important ca bărbatul să fie evacuat cât mai rapid, din dialogul cu el fiind cert faptul că se instalase hipotermia. Șeful turei de serviciu își făcuse deja un plan pe timpul deplasării spre intervenție, pe care l-a transmis echipajului: “când ajungem, scoatem accesoriile de alpinism și le ducem la 3 metri de fântână. Petrică, te echipezi ca să cobori. Fântâna are pereți din piatră, vreau să văd dacă poți intra în siguranță”.

După o recunoaștere rapidă și câteva cuvinte schimbate cu victima, șeful turei a dat ordinul de intervenție. Ajutat de întreg echipajul, Petrică a coborât la bărbat. În doar câteva minute, bărbatul era în ambulanța SMURD, în stare de hipotermie.

Personalul IPJ aflat la locul evenimentului a acționat în sprijinul pompierilor pentru scoaterea persoanei din fântână.

Felicitări, Petrică! Datorită ție și colegilor tăi, un om trăiește!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *