O altă sâmbătă, o altă noapte albă
Publicat in Interventie pe 9th noiembrie, 2022Zilele de weekend sunt de departe cele mai plăcute dintr-o săptămână. Sunt zilele în care petrecem mai mult timp cu familia și în care putem să ne preocupăm mai mult de treburile noastre personale. În general, relaxarea este dominanta stării de spirit a noastră, a tuturor. Ziua de sâmbătă, 29.10.2022, a fost una similară și în tura de serviciu a pompierilor din Piatra Neamț. Ziua.
- Ca în fiecare sâmbătă…
Activitățile au fost cele din fiecare sâmbătă, respectiv sport, curățenie, niște prelucrări de ordine, prezentarea unor planificări și încă o porție de curățenie, ca să se simtă toată lumea ca acasă.
La ora 22:00 începe programul de odihnă. Ca de obicei, la acea oră toată tura e lângă ușa Detașamentului. Atmosfera este destinsă, în general se face „analiza intervenției”, respectiv se deapănă amintiri de la tot felul de misiuni. Petrică, șeful turei din acea zi (dat fiind că șeful GIS era în concediu) a apărut și el. A terminat cu documentele. După ce savurează și el un pic din atmosferă, trimite efectivul la odihnă, conform programului. Și pentru că nu se știe ce încercări pot apărea.
„- Sâmbăta trecută a fost incendiu la Mănăstirea Bistrița. Poate totuși „focul cel mare” a trecut și vom avea o perioadă mai liniștită.”
Cu toții știau că va fi bine. Așa a transmis mereu Bogdan, șeful GIS. Primul lucru pe care îl face când ajunge la serviciu este să așeze o icoană mică strălucitoare lângă calculator. Îi dă încredere și putere. Și nu le-a ținut niciodată doar pentru el.
- Accident rutier
Nu a terminat Petrică bine de spus turei să meargă la odihnă, că a și sunat alarma – “accident rutier între un microbuz cu platformă și un autoturism, în localitatea Stejaru, comuna Pângărați”. Șeful de tură nu mai stă pe gânduri și mobilizează resursele necesare spre locul evenimentului.
Ajunge și constată că nu sunt persoane încarcerate. În microbuz se aflau 9 persoane de origine ucraineană care nu au solicitat îngrijiri medicale, în schimb cele două persoane din autoturism au avut nevoie. După luarea măsurilor specifice de asigurare măsuri PSI, și anume de înlăturare a surselor potențial generatoare de incendiu la cele două autovehicule, echipajele se grupează pentru a se întoarce la bază, dar înainte de asta, după o scurtă analiză a intervenției, șeful de tură le spune colegilor că “au avut un înger păzitor”. În urma impactului autoturismul a plonjat în albia canalului râului Bistrița oprindu-se la doar câțiva metri de apă. Microbuzul a rămas poziționat pe muchia canalului, pe partea carosabilă.
- Focul cel mare
S-au întors cu toții la bază. Până să pună toți echipamentele de protecție la locul lor, alarma a sunat din nou. A sunat lung…. de data aceasta se anunța un incendiu “ adăpost de animale într-o gospodărie din localitatea Săvinești ”, informează telefonistul. „A fost alertat echipajul de la Roznov”.
Șeful de tură a hotărât să plece cu două echipaje din Piatra Neamț. Dacă puteau pompierii de la Punctul de lucru Roznov să stingă incendiul singuri, aveau să transmită…
Parcă a fost totuși o presimțire. Comandantul echipajului de la Roznov a ajuns și a anunțat că incendiul era unul de amploare – incendiul se propagase deja la casa din gospodărie și la acoperișul unei locuințe învecinte. Exista pericolul ca o a treia să fie afectată, tâmplăria acesteia fiind deja decolorată din cauza temperaturii. În fața acestei situații se aflau 5 pompieri, cu o autospecială. Alegerea a fost grea, dar făcută cu toată responsabilitatea de Ciprian – câte doi pompieri cu o țeavă de refulare pe fiecare din cele două direcții de propagare
Toate s-au derulat în maxim 5 minute, timp în care au ajuns și forțele de la Piatra Neamț.
Șeful turei a stabilit 3 sectoare de intervenție, respectiv echipajul de la Roznov la casa din dreapta (cu misiunea de localizare și lichidare) un echipaj de la Piatra Neamț la casa din stânga, pentru protecția casei vecine, iar ultimul echipaj la gospodăria puternic afectată, pentru operațiuni de stingere. Ordinul a fost ferm pentru primul echipaj – incendiul nu trece de jumătatea casei. Cel de-al doilea echipaj a primit sarcina să avanseze spre zona cuprinsă de incendiu, după sunt siguri că locuința este protejată, iar cel de-al treilea echipaj a intrat în zona cea mai fierbinte.
Am plecat spre intervenție. Când am ajuns, incendiul era sub control, era localizat, cum îi spunem noi, dar flăcările încă aruncau căldură în jurul caselor. Suprafața afectată era una mare. Încă se lucra defensiv. Am continuat operațiunile cum au fost stabilite de șeful turei. Încet, încet binoamele au început să intre. Temperatura a început să scadă simțitor după câteva deschideri făcute în acoperiș. După aproape 3 ore, incendiul era lichidat. După o verificare atentă a zonei afectate, am dat semnalul de retragere și le-am urat colegilor „tură ușoară, atât cât a mai rămas din ea, focul cel mare a trecut”.
Ceea ce scăpasem era faptul că de la ora 4 până la 8 era timp suficient să fie verificate toate autospecialele și accesoriile, astfel încât să arate ca noi la schimbare. Asta era partea ușoară a turei.
Pe noi focul cel mare ne influențează în ziua respectivă, sau în câteva zile, dar pe proprietarii afectați îi influențează, poate toată viața. Așa mi-aș dori să îi pot ajuta să prevină astfel de evenimente să le explic ce lucruri simple puteau să facă… Nu mai are rost în acele momente. Ceea ce pot să fac e să îmi aduc aminte de icoana strălucitoare a lui Bogdan. Aceea care îi dă lui încredere și putere. Poate le dă și celor două familii.
Scris de: lt. Alin CEPARIU