Ultima zi de septembrie: sfârșitul unei luni de toamnă, începutul unei aventuri a pompierilor pe Toaca
Publicat in Diverse, Pregatire pe 1st noiembrie, 2022Ultima zi de septembrie, pentru o parte dintre pompierii nemțeni, nu a fost o zi obișnuită ci una în care și-au testat la maxim capacitatea motrică și rezistența la efort. Aceștia au răspuns provocării de a urca pe Vârful Toaca de pe Masivul Ceahlău, dar nu oricum, ci cu echipamentul de protecție, pe care pompierii îl folosesc la intervenții.
În data de 30 septembrie 2022, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Petrodava” al județului Neamț a fost organizată prima ediție a concursului “Scări pe Toaca”.
Dis-de-dimineață, la ora 06:00, când încă nu se vedeau la orizont primele raze ale soarelui, cei 30 de pompieri, s-au întâlnit pe platoul Detașamentului de Pompieri Piatra-Neamț pentru a se îmbarca în microbuze și a pleca într-o expediție de neuitat. Pentru unii dintre ei avea să fie prima lor experiență de acest gen iar pentru alții avea sa fie a nu știu câta oară (nici ei nu mai știu numărul lor), dar pentru toți exista aceeași dorință “Astăzi cucerim Toaca”.
Pompierii, indiferent de compartimentul din care fac parte, au același crez profesional și anume “protejarea vieții semenilor noștri, bunurile acestora dar și a mediului”. Și pentru că o intervenție reușită necesită o pregătire continuă și susținută pompierii se pregătesc și prin participarea la diferite competiții. Așa că, anul acesta, 30 de pompieri au vrut să-și testeze rezistența și pregătirea fizică, de care au nevoie la intervențiile pentru gestionarea situațiilor de urgență.
Printre pompierii ce s-au înscris în competiție amintim de: Ciprian care de puțin timp a avut o operație, Bogdan care nu se află chiar la prima tinerețe (vârsta de 50 de ani), Ștefan de 46 de ani, Mario de 44 de ani și nu în ultimul rând Ancuța, o femeie curajoasă, care nu s-a dat deoparte de la acestă competiție. La polul opus s-au situat cei mai tineri din rândurile salvatorilor cu vârste de la 20 la 25 de ani.
La ora 08:00 au poposit la Schitul Stănile, locul unde aveau să se odihnească doar microbuzele, căci pentru ei greul abia începea. Au început de la mic la mare să se organizeze, cum și în ce fel vor transporta aparatele de respirat, fiindcă nu este ușor deloc, având o greutate în plus de aproximativ 8 kg, și să nu uitam ca fiecare mai avea și echipamentul de protecție asupra lui. După ce s-au echipat cu toate ,,jucăriile” s-au uitat spre Vârful Toaca, care abia se vedea printre nori și au început deplasarea.
După o călătorie dificilă, care nu a durat nici mai mult nici mai puțin de 3 ore, aceștia au ajuns la baza scărilor de la Vârful Toaca, unde deja se simțeau învingători, cuceriseră norii, dar pentru ei concursul încă nu începuse. Proba de ,,foc” o reprezenta parcurgerea celor 519 trepte, la o diferență de altitudine de 100 metri.
S-a dat startul concursului, concurenții fiind aliniați la linia de start, echipați din cap până în picioare cu tot echipamentul.
După două ore concursul s-a terminat, și aveam să aflăm câștigători primei ediții:
- Locul I – Plt.adj.șef Grecu Mario Ciprian ( cu un timp de 4 minute și 52 de secunde);
- Locul al II-lea – Plt. Iancu Alin (foarte aproape de locul I – 4 minute și 53 de secunde);
- Locul al III-lea – Plt. Gavriluț Samuel (5 minute).
Nici Ancuța nu a fost departe, ea reușind să obțină un timp de 7 minute și 57 de secunde, abia ce împlinise cu o săptămână înainte vârsta de 40 de ani.
Și pentru că una din deviza camarazilor este ,,plecăm toți, ne întoarcem toți”, deviză ce caracterizează și pompierii noștri, toți cei 30 de participanți s-au întors la locul unde au lăsat microbuzele, fără a lăsa pe vreun coleg în urmă.
Scris de: lt. Alin CEPARIU