Robotul care a intervenit în stingerea incendiului de la catedrala Notre-Dame din 15 aprilie 2019
Publicat in Interventie, Tehnica de interventie pe 28th octombrie, 2022„Colossus” este un robot versatil proiectat pentru a ajuta pompierii pe timpul misiunilor cu un grad de pericol ridicat. Acesta are la dispoziție un tun cu apă de înaltă presiune, un set de șenile potrivit pentru toate categoriile de teren, poate stinge incendii, îndepărta resturi (moloz, deșeuri, etc.) care împiedică intervenția și poate evacua victime.
Compania franceză „Shark Robotics” a lansat proiectul „Colossus” în anul 2017. Aceasta a dezvoltat tehnologia necesară în decursul a câtorva ani pentru a o face fiabilă în situații reale specifice domeniului apărării împotriva incendiilor. Inginerii companiei au colaborat cu Brigada de Pompieri din Paris care le-au oferit asistență cu privire la dotările care ar avea sens și cele care nu ar avea aplicabilitate în situațiile reale. Totodată, pompierii au explicat care situații sunt mai frecvente și care sunt pericolele pe care inginerii nu le cunoșteau și nu le-ar fi luat în considerare.
Compania a construit „Colossus” în așa fel încât acesta să fie cât mai modular: în eventualitatea în care pompierii au nevoie de un transport de echipamente grele sau chiar de evacuat o victimă, robotul își poate schimba forma în mai puțin de 30 secunde fără echipamente suplimentare.
Colossus este mereu pilotat de la distanță de către un pompier instruit în acest sens. Robotul a fost proiectat pentru a fi mai mult o unealtă decât un „pompier în plus”, acesta fiind controlat de deciziile luate de un om în urma cărora Colossus ridică, trage, cară sau duce la bun sfârșit diferite sarcini care ar pune în pericol viața „colegilor” săi.
Ca și capabilități robotul „Colossus” poate transporta până la 550 Kg, are o capacitate de tracțiune de 2 tone, poate fi pilotat pe teren accidentat și poate urca trepte. Este ușor de manevrat utilizând 3 metode de pilotare: prin controller, prin stație de control amplasată pe autospeciale sau prin aplicate smartphone/tabletă. Acesta are un design modular și poate fi integrat cu diferite tipuri de tunuri. Acesta dispune de următoarele module opționale: exhaustor, braț basculant, targă, bull-bar, coș pentru transport de echipament.
Caracteristici și dotări:
• Înălțime: 76 cm;
• Lungime: 160 cm;
• Lățime: 78 cm;
• Greutate: 485 kg;
• Viteză maximă: 3.5 Km/h
• Cameră HD motorizată pentru manevre înclinare/rotire/zoom cu modul zi/noapte, termoviziune și termometru avansat. Opțional se pot atașa senzori CBRN și HazMat;
• 2 motoare de 4000 W pentru șenile;
• Autonomie: între 6 și 8 ore;
• Modul radio cu două frecvențe (433 și 870 Mhz) cu rază de acțiune de 500 m în câmp deschis și 200 m în interiorul clădirilor;
• Confecționat din duraluminiu hidrofob și rezistent la foc;
• Cost între 130000 și 200000 euro în funcție de opțiuni;
În următorul clip putem urmări robotul „Colossus” în acțiune:
Scris de: lt. Robert CUCUTĂ