Acolo unde este nevoie de noi!

Publicat in Interventie pe 9th noiembrie, 2023

Ionuț, Marius și Costel sunt cei care au salvat astăzi un copil de numai un an și jumătate de la moarte. (12.02.2023)

Totul a început când la poarta salvatorilor nemțeni a început cineva să strige:

„-Ajutor, veniți! Se îneacă! Se îneacă copilul!”

Având și el un băiețel mic acasă, lui Ionuț i s-a activat imediat instinctul de părinte.

-Unde-i copilul?

-Peste drum! La etajul 2.

-Costel, ia rucsacul medical și vino repede peste drum!

În câteva secunde era sus. În apartament, mama copilului îl ținea în brațe, dar cu capul în sus, ceea ce nu îl ajuta cu nimic.

-S-a învinețit! Aproape că nu mai respiră! – i-a spus aceasta plângând lui Ionuț.

-Dați-mi copilul. Vă rog să aveți încredere în mine!

În timp ce Ionuț efectua manevrele de deschidere a cailor aeriene, în cameră au intrat și ceilalți doi colegi.

-Respiră? Te descurci?

-Da, da. Ați chemat colegii de pe SMURD?

În câteva secunde, băiețelul a tușit, iar apoi a început să plângă.

-Plânge! – a strigat mama.

-Respiră, doamnă. Totul va fi bine.

Între timp, au intrat în casă și colegii paramedici.

-A început să plângă? L-ați salvat! Felicitări, băieți! Vă rog să mergem la spital, totuși. Să îi facă un control…

După ce s-au asigurat că micuțul Ștefan este bine, cei trei pompieri au dat să iasă. Toți trei aveau ochii înlăcrimați.

-De ce plângeți? – i-a întrebat tatăl copilului.

-De bucurie! – și nu și-au putut opri lacrimile nici spre unitate.

Așa sunt ei, salvatorii! Uneori, plâng de bucurie!

Felicitări, Ionuț, Marius și Costel! Aveți tot respectul nostru!

Felicitări dragi colegi pentru dăruirea și devotamentul de care dați dovadă!

Plt.adj.șef Ciocan Costel

Plt.adj Ciucanu-Stache Ioan

Plt. maj Catană Marius

O femeie din comuna Trifești va putea să se întoarcă acasă după ce va fi externată din spital. (15.02.2023)

Experiența, pregătirea și empatia sunt cuvinte ce definesc meseria de pompier.

Așa se explică și atitudinea colegului nostru care nu a trecut nepăsător pe lângă o casă din vecinătate de unde se simțea miros intens de fum. Casa aparține unei femei care a fost preluată de un echipaj medical și transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Din coșul de fum ieșea flacără, iar casa era inundată cu fum din cauza sobei. Cu permisiunea rudelor a intrat în locuință și a făcut tot posibilul să evite producerea unui incendiu care o putea lăsa pe femeia de 80 de ani fără casă.

Felicitări plt.adj.șef Petrariu Ioan pentru dragostea față de semeni.

Ioan este pompier de 17 ani și alături de colegii din cadrul Detașamentului de pompieri Roman este mereu la datorie pentru a interveni în sprijinul comunității.

Omul potrivit la locul potrivit (13.04.2023)

Aseară, în timp ce parca mașina în fața locuinței de pe strada Cârloman, Bogdan a observat flăcări la casa vecinului de vis-a-vis. Imediat a ieșit din autoturism și s-a îndreptat către casa în care știa că se află o persoană în vârstă. A apelat 112 și a anunțat evenimentul, oferind informații despre locație și amploareaa incendiului.

Bogdan a intrat în locuință și a găsit un bărbat de 69 de ani pe care l-a scos afară.

În scurt timp au sosit colegii de la Detașamentul Piatra Neamț care au intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiului.

Felicitări Bogdan!

Plt.adj. Brem Bogdan a fost conducător autospeciale și paramedic în cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț din 2006 până în anul 2022, iar în prezent este conducător auto în cadrul Serviciului Logistic.

Doi tineri pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț au intervenit la un accident rutier produs în alt raion de intervenție (08.05.2023)

Cei doi pompieri, Denis și Teo, se deplasau către Agigea la un curs de specializare, iar accidentul rutier s-a produs în localitatea Răcăciuni din județul Bacău. Denis a oprit mașina și împreună cu Teo s-a îndreptat către mașina ce s-a răsturnat în fața lor. În autoturism se afla doar conducătorul auto, care era conștient și cooperant.

După evaluarea situației Teo a sunat la 112 pentru a anunța evenimentul și a solicita sprijin. În timp ce Denis a ajutat conducătorul auto să iasă din autoturism în condiții de siguranță, Teo a deconectat bornele bateriei pentru a preîntâmpina apariția unui incendiu.

Imediat au sosit echipajele de intervenție de la poliție și pompieri, iar bărbatul a fost preluat de echipajul SMURD.

Sg. maj. Habic Denis și sg. maj. Ungureanu Teodor sunt doi tineri pompieri care-și desfășoară activitatea în cadrul Detașamentului Piatra Neamț din februarie 2022, de când au absolvit Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă din Boldești.

Atitudinea celor doi tineri este una firească ce trebuie adoptată de fiecare dintre noi, atunci când suntem martori la un eveniment ce pune în pericol siguranța unei persoane.

Felicitări dragi colegi pentru dăruire și implicare!

Dan este un tânăr pompier care face parte din echipa ISU Neamț din anul 2022 (27.05.2023)

Ieri după-amiază, în jurul orei 16:00, se afla acasă, la părinți, când a observat că iese fum dintr-o autoutilitară care colecta deșeuri din plastic. Imediat a făcut semn conducătorului auto să oprească. După ce autoutilitara a fost oprită, au fost folosite stingătoarele din dotarea acesteia și din autoturismul lui Dan. Pentru că incendiul se putea extinde, colegul nostru a folosit furtunul din gradina unui vecin pentru a localiza incendiul.

Până la sosirea colegilor de la Detașamentul Târgu Neamț, incendiul a fost localizat. Pentru că incendiul a fost observat in fază incipientă și s-a acționat imediat, pagubele au fost mici, fiind afectată 20% din autoutilitară.

Sg. maj. Pralea Dan este absolvent al Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă din Boldești și își desfășoară activitatea la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț.

Suntem mândri de atitudinea colegului nostru, de a nu rămâne indiferent la problemele ce pot afecta viața și bunurile.

Felicitări pentru implicare!

Din dragoste față de semeni (14.07.2023)

O întâmplare de ieri, ne amintește că există oameni extraordinari în jurul nostru.

Colegul nostru de la Detașamentul de pompieri Roman, plutonierul Andrieș Gabriel, și-a demonstrat dragostea față de semeni și devotamentul pentru ținuta pe care o poartă, salvând o femeie în vârstă de 94 de ani.

Era trecut de ora 22, iar Gabi era împreună cu prietenii săi, prin sat.

La un moment dat, a observat flăcări și fum la acoperișul unei case din apropiere. Fără să ezite, Gabriel s-a îndreptat spre casă și și-a îndemnat prietenii să îl însoțească.

Pe lângă fum, flăcările începuseră să se ivească și se vedea că au cuprins tot acoperișul.

Gabriel a intrat în casa în flăcări, unde a descoperit o femeie în vârstă într-una dintre camere.

După ce a scos-o din calea pericolului, a intrat imediat înapoi, însoțit de un alt tânăr curajos, și au reușit să scoată buteliile de gaz, eliminând astfel pericolul de explozie.

Până la sosirea echipajelor de intervenție, cu ajutorul furtunului de udat în grădină a făcut tot posibilul să limiteze extinderea incendiului.

În jurul nostru se află oameni deosebiți, gata să-și riște viața pentru a-i salva pe cei aflați în pericol.

Îți mulțumim Gabriel, ție și prietenilor tăi, pentru dragoste față de semeni și pentru curajul de a acționa într-o situație dificilă.

Pompierul e pompier și în timpul liber (19.08.2023)

Indiferent că e vorba de pompierii mai noi sau cei mai cu experiență, acești oameni își riscă viața pentru cei care sunt afectați de situațiile de urgență, chiar dacă sunt în timpul programului sau nu. Așa s-a întâmplat și ieri.

Plutonierul adjutant Vasilică Dima, locuitor al comunei Tarcău, a observat ieri dimineață fum dens de culoare închisă la o locuință din localitatea sa. Intuiția i-a spus să meargă să vadă despre ce e vorba și nu s-a înșelat. Ardea cu mare violență acoperișul unei locuințe pe o suprafață importantă. A anunțat rapid unitatea să trimită multe echipaje, întrucât riscul de propagare la vecinătăți era mare. A monitorizat apoi pe proprietarii locuinței afectate, vârstnici, și a încercat să reducă efectele incendiului cu mijloace de primă intervenție. La scurt timp, i s-a alăturat plutonierul Samuel Găvriluț. Militarul mergea acasă dinspre Bicaz și, la observarea incendiului, a sărit în ajutor.

În timp ce autospecialele de pompieri se deplasau de la Piatra Neamț spre Tarcău, l-au depășit pe soldatul Emanuel Țifrea, care mergea spre casă, în comuna Bicaz Chei, după ieșirea din tura de serviciu. Militarul s-a oprit la locul incendiului și s-a integrat rapid în operațiunile pe care le desfășurau colegii aflați la intervenție.

Plutonierul adjutant Vasilică Dima este comandant de echipaj la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț. Își desfășoară activitatea la această subunitate din anul 2006 și a participat la toate tipurile de misiuni din competența subunității.

Plutonierul Samuel Găvriluț este comandant de echipaj la aceeași subunitate, unde și-a început activitatea din 2018. Rezultatele sale profesionale sunt meritorii, iar cele sportive se ridică la nivel de performanțe.

Soldatul Emanuel Țifrea și-a început activitatea la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț în anul 2022. Tânărul militar a mai participat la o acțiune similară în luna noiembrie 2022, când a sărit în ajutor, împreună cu alți 5 pompieri, toți aflați în timpul liber.

 

O decizie salvatoare (04.10.2023)

În data de 04.10.2023, la ora 21:14, pompierii au fost înștiințați prin apel la 112 că o persoană a coborât într-o fântână din comuna Urecheni și nu mai poate ieși. Apelul a fost făcut de agentul de poliție Claudiu Voinia, care a informat Dispeceratul ISU că fântâna, construită din piatră, are peste 10 metri adâncime. Au fost mobilizate echipaje de la Detașamentele din Târgu Neamț și din Piatra Neamț, de la cea din urmă subunitate fiind alertați pompieri specializați în operațiunile de alpinism-intervenție. La sosirea echipajelor de la Târgu Neamț, situația era una delicată: un bărbat se afla în fântâna pe fundul căreia apa avea un nivel de peste un metru. Era foarte important ca bărbatul să fie evacuat cât mai rapid, din dialogul cu el fiind cert faptul că se instalase hipotermia. Șeful turei de serviciu își făcuse deja un plan pe timpul deplasării spre intervenție, pe care l-a transmis echipajului: “când ajungem, scoatem accesoriile de alpinism și le ducem la 3 metri de fântână. Petrică, te echipezi ca să cobori. Fântâna are pereți din piatră, vreau să văd dacă poți intra în siguranță”.

După o recunoaștere rapidă și câteva cuvinte schimbate cu victima, șeful turei a dat ordinul de intervenție. Ajutat de întreg echipajul, Petrică a coborât la bărbat. În doar câteva minute, bărbatul era în ambulanța SMURD, în stare de hipotermie.

Personalul IPJ aflat la locul evenimentului a acționat în sprijinul pompierilor pentru scoaterea persoanei din fântână.

Plt. maj. Petrică Ungurenașu este comandant de echipaj la Detașamentul Târgu Neamț. Este pompier din anul 2013, după absolvirea Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă ”Pavel Zăgănescu” Boldești.

Felicitări, Petrică! Datorită ție și colegilor tăi, un om trăiește!

Autor:cpt. Popa Irina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *